Friday, June 1, 2012

FRANKENJURA!

Känt för alla pockets och sina klassiska leder är Frankenjura ett ställe som jag länge har velat besöka. I samband med en klätterfestival som anordnades under pingsthelgen och som Marmot sponsrade, fick jag chansen att åka till Tyskland och klättra där. Det blev verkligen en superbra vecka med fantastisk klättring, perfekt väder, trevliga människor och god mat. Jag lyckades även göra mina första 8c, Odd Fellows, och en till 8b+ flash, Friends like you!

Odd Fellows, 8c

Den 22:a maj, dagen efter min födelsedag, flög jag och Peter Bosma ner till Tyskland. Vi bodde hemma hos Sarah Seeger och Manuel Brunn, som båda är hur trevliga som helst och dessutom superstarka klättrare. Sarah jobbar även för Marmot och var en av de ansvariga för eventet. De första tre dagarna spenderade jag och Peter med att klättra på olika ställen. Första klätterdagen i Frankenjura var… Tuff! För mig kändes det ovant med alla pockets och den nya stilen av klättring. Jämfört med de ställen som jag har klättrat på tidigare fann jag det mycket svårare att hitta rätt sekvenser och beta. Men ju mer vi klättrade desto mer vande jag mig och anpassade mig till klättringen. Under dessa dagar försökte jag mest att klättra så mycket som möjligt. Jag gjorde många fina leder, bland annat Stradivari, 8b. Det är definitivt en ut av de bästa leder som jag har klättrat, med teknisk klättring där man var tvungen att positionera sig rätt och verkligen stå på fötterna. Ytterst delikat!

Lördagen spenderade vi i Betzenstein, där själva festivalen ägde rum. Allt var väldigt välarrangerat och det var mycket människor, bra väder och även ett liveband som spelade, vilket gjorde det hela till en lyckad dag. På eftermiddagen och kvällen anordnades en DWS-tävling, med väggar uppbyggda ovanför en pool. Det blev en underhållande tävling med mycket spektakulär klättring som var rolig att titta på.


På söndagen åkte vi med hela Marmot-teamet till klippan Schlaraffenland. Det var verkligen roligt och inspirerande att klättra och umgås med de andra sponsrade klättrarna från Marmot. Sarah rekommenderade leden Friends like you, 8b+, till mig. Leden är relativt kort och ganska brant, med ett hårt krux i starten och ytterligare ett krux på mitten. Hon hade klättrat den tidigare och hade bra beta. Jag gick på leden för att se om jag kunde göra första kruxet och sätta upp slingorna… Jag lyckades göra movet, så jag tänkte att det helt enkelt bara var att köra på! Med grym beta från Sarah kunde jag klättra leden till toppen, min andra 8b+ flash!!! Dagen efter fullbordades team Sweden’s ascent, då Peter också gjorde leden!


Foto: Klaus Fengler 

Tisdag och sista klätterdagen, begav vi oss till Pornowandl. Där hade jag fått ytterligare en led rekommenderad, Odd Fellows, 8c. Jag kände mig riktigt sugen på att testa den! Leden är omkring 18 meter lång och svagt överhängande, med en ihållande första del och ett litet krux innan en okej vila. Därefter är det ett boulderproblem på små crimpar till slutet. Jag doggade upp leden en gång och kunde hitta bra sekvenser och göra alla moves hyfsat snabbt. Det kändes absolut möjligt att klara leden, men jag visste inte hur många försök som skulle behövas och detta var ju min sista dag. På mitt andra försök kom jag upp till de sista boulderiga moven, lyckades ta mig förbi och skulle precis sträcka mig efter ett ut av de sista greppen, som är ett bra sidotag, då min ena fot gled av… Snopet! Men jag lyckades ladda om och kunde sedan, efter mycket påhejning från Peter, klättra leden på mitt fjärde försök! Wihoo! Att klättra 8c är något som jag har velat göra under en lång tid och något som har känts som en möjlighet ett tag nu. Att faktiskt göra det känns verkligen hur häftig som helst och dessutom var det en väldigt fin led!


Utöver klättringen så blev det också en toppen vecka, jag hade det jättekul och träffade många roliga och trevliga människor. Jag fick även möjlighet att prova på en hel del typisk tysk mat och dryck och dessutom äta på en restaurang som legenden Wolfgang Güllich ofta brukade besöka. Jag hade som mål att testa så många olika klassiska maträtter som möjligt och fick äta bland annat schnitzel, bratwurst, swchwein schaufel med kloß, surkål, vit sparris, Radler och (min favorit) brezel..! 

Förhoppningsvis kan jag åka tillbaka till Frankenjura redan i höst! =)

Mer information om vad som hände under festivalen finns på Marmots hemsida och facebooksida!

Bis bald Frankenjura!

No comments:

Post a Comment