Sunday, December 18, 2011

SPANIEN

Wow. Den här resan till Spanien har nästan varit overklig. Jag har haft otroligt roligt och hade aldrig kunnat föreställa mig att det skulle gå så bra. Jag gjorde min första 8b+ och flashade två 8b! Resan var egentligen ganska spontan, jag hittade billiga flygbiljetter och fick möjlighet att åka ner och klättra med mina norska kompisar Hannah Midtbö och Maria Davies Sandbu samt Henning Wang och Martin Mobrtåten. Så, tidigt den 11:e december bar det av mot Spanien och fem dagars klättring...

El Ruta del Sol, 8b
Foto: Henning Wang
Dag 1
Uppstigning kl. 04:00, flyg från Arlanda till Barcelona, tåg från flygplatsen till Barcelona Sants och sedan vidare till Blaguer via Lleida. Efter drygt tio timmars resande stod jag slutligen på tågstationen i Balaguer. Där blev jag upphämtad av Henning. Jag var allt annat än pigg men var ändå sugen på att få klättra lite. Så vi åkte direkt till Santa Linya och El Cova Gran, där Hannah och Maria väntade. Det blev inte mycket klättrat för min del, men efter att äntligen lyckats få upp värmen i kroppen gick jag Pegue Nocturno, 8a, på andra försöket.

Dag 2
En av de få leder som jag tittat på innan resan var den klassiska leden med samma namn som klippan, Santa Linya - en 25-meters svagt överhängande 8b, med mestadels små grepp och ganska teknisk klättring. Jag var väldigt motiverad till att testa leden. Den såg ut att passa mig bra och jag bestämde mig för att försöka gå den flash, alltså på första försöket. Både Hannah och Maria hade klättrat leden tidigare, så jag kunde gå igenom leden med dem innan och fick verkligen bra beta. Jag hade bara klättrat en 8b utomhus tidigare (Jai Dum på Tonsai, Thailand), så när jag på mitt första försök kom upp till toppen och klippte i ankaret var jag ganska så förvånad och naturligtvis hur glad som helst! Senare samma dag flashade jag även Air Line extension, 8a. 

Dag 3
Dagen innan kollade jag in leden La Ruta del Sol, 8b. Denna led är något längre och brantare än Santa Linya och består av superfin klättring med flera sektioner av hårdare flytt men med bra vilor mellan. Hannah hade gått leden några veckor innan och Maria och Henning hade testat den tidigare. Jag ville ge även denna led ett ordentligt första försök och precis som under gårdagen fick jag utmärkt beta och av dem. Det tog mig betydligt längre tid att klättra denna led än Santa Linya men jag lyckades ändå bibehålla fokus och klättra hela vägen till toppen - min andra 8b flash på två dagar!!!

Dag 4
Jag hade haft otrolig tur med vädret de tre första dagarna, men den här dagen var förhållandena nästintill idealiska med perfekt temperatur, sol, vind och grym friktion. Nästa led som jag villa ge mig på var Rollito Sharma, 8b+. En väldigt cool och brant led med ett krux i mitten som bestod av ett långt move till en tufa. Jag gjorde ett försök, föll på väg in i kruxet, testade kruxet och resten av flytten till toppen, kom ner, vilade lite... Och gick den sedan på mitt andra försök! Innan den här resan hade jag absout inte förväntat mig att jag skulle klättra 8b+, nu hade jag gjort det och dessutom 2nd go. Galet!

I Santa Linya har nästan alla leder förlängningar, så även Rollito Sharma. Förlängingen består av en bra vila precis efter ankaret, sedan ett par meter av ganska lätt klättring och vidare in i en bouldersektion med flera svåra moves på dåliga grepp. Detta ger leden graden 8c.

Det började bli sent på dagen och jag hade bara en dag kvar innan det var dags att resa hem till Sverige igen, men jag bestämde mig för att prova förlängningen. Jag jumarerade upp till första ankaret för att testa flytten och lyckades länka alla rörelser till toppen på första försöket...

Dag 5
Efter fem dagars klättring i följd var kroppen rejält sliten, men jag kände att förlängningen på Rollito Sharma var möjlig och jag var supermotiverad till att ge den ett försök. Jag klättrade den första delen, förbi ankaret och in i vilan. Där kunde jag återhämta mig så att jag var i princip helt fräsch när jag gick på igen. Väl inne i boulderdelen gjorde jag alla de hårda flytten tills jag skulle resa mig upp i ett undercling, där var jag verkligen helt slut och det tog stopp. Tre grepp från ankaret. Jag hade gärna gjort ett försök till men när man nästan får mjölksyra i underarmarna av att säkra vet man att kroppen är helt slut...

Foto: Henning Wang
När jag klättrade befann mig i ett sådant otroligt flow. Varje gång jag kom upp på väggen bara flöt allt på och kroppen kändes nästan outtröttlig. Under klättringen på de leder som jag flashade tänkte jag aldrig någonsin på ett potentiellt fall, allt som fanns i huvudet var bara fokus på det som skedde just då. Det här var en helt fantastisk resa. Jag har haft det så roligt med mina vänner, som även de sänder hårt. Maria gick två 8b och idag gick Hannah Midtbö sitt projekt, Fabelita, 8c!!! Hur grymt som helst! Att se så många starka klättrare och klättra på så fina och häftiga leder är verkligen inspirerande. Jag vet att jag kommer att komma tillbaka till Santa Linya inom en snar framtid!
PS. Film från Rollito Sharma 8b+ kommer inom kort!No comments:

Post a Comment