Tuesday, November 29, 2011

EYC Kranj – Silver i sista tävlingen som junior!

2006 deltog jag i min första Europacup för juniorer. Nu har det gått drygt fem år sedan dess och i helgen deltog jag i min allra sista, i Kranj i Slovenien. Det blev en väldigt rolig och spännande helg som slutade med en andraplats för min del - en mycket bättre avslutning kunde jag knappast ha fått!

Vi var fyra deltagare från Sverige, jag, Katrin Amann, Anna Gärdsmo och Hannes Puman samt coach Nicki Horak. Tanken var egentligen att jag skulle ha deltagit i Världscupen för seniorer som gick i Kranj helgen innan, men en segdragen förkylning hindrade mig från detta. Veckan innan tävlingen lyckades jag äntligen bli frisk och formen kändes bättre och bättre för varje dag som gick. Dessutom fick jag möjlighet att klättra flera hårda leder onsight på träning, vilket gav extra självförtroende inför helgen.

Foto: Nicki Horak
Jag var självklart spänd och lite nervös över hur tävlingen skulle gå. Första kvalleden toppade jag tillsammans med två andra tjejer och på den andra föll jag på slutgreppet. Detta placerade mig som delad trea inför finalen. Väl i finalen var jag motiverad och laddad för att klättra. Efter observationen av finalleden stod det klart att leden var väldigt rakt på och inte särskilt svårläst. Det såg även ut att bli betydligt svårare från mitten och upp till toppen, med mycket mindre och sämre grepp. Jag lyckades komma in i ett bra flow och när jag närmade mig de svårare passagerna kände jag mig fortfarande relativt fräsch och stark. Jag klättrade i princip helt som jag hade läst leden och kunde pressa på bra tills jag föll fyra grepp från toppen - och då var jag ordentligt trött. Min klättring räckte till en silvermedalj! Jag är nöjd med både hur jag klättrade och min placering. Dinara Fahkritdinova från Ryssland vann och Katherine Choong från Schweiz kom trea.

Jag minns fortfarande tydligt min första säsong i Europacupen. Det känns konstigt att blicka tillbaka och inse att det har gått nästan sex år sedan dess. Nu är jag precis hemkommen från min sista Europacuptävling, någonsin. Jag är otroligt tacksam över att ha fått vara med på en resa som denna och jag har lärt mig väldigt mycket, träffat så många fantastiska människor och varit med om så mycket roligt! Jag kommer självklart att ta med mig alla erfarenheter som dessa tävlingar har givit mig nu när jag tar steget till senior. 

Nu väntar en period av lite lugnare träning och sedan en resa till Thailand över nyår med både klättring och semester!